Hondentrimsalon Andrey Shmal
Hondentrimsalon Andrey Shmal

Bestrijding van parasieten
                                                      Parasieten en de bestrijding

Deze kunnen op en in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende parasieten zijn vlooien, teken, mijten en wormen. Omdat het oplopen van parasieten niet te voorkomen is, zal bestrijden altijd nodig zijn. Ook als uw huisdier niet of nauwelijks buiten komt. Als u vermoedt dat uw huisdier last van een bepaalde parasiet heeft, raadpleeg dan altijd uw dierenarts.

Spoelwormen
Met de moedermelk krijgen pups wormlarfjes binnen die zich vervolgens verspreiden
over het hele lichaam en in een slaaptoestand terechtkomen. De larfjes die in de darm terechtkomen groeien uit tot volwassen spoelwormen. Alleen deze worden door ontwormmiddelen gedood. Het grootste risico op een spoelworminfectie komt echter van buiten. Spoelwormeitjes komen namelijk vaak in de darm terecht doordat de hond snuffelt in gras, likt aan uitwerpselen of deze zelfs eet, graaft in de aarde en zich daarna wast, enz. Op deze manier vindt regelmatig herbesmetting plaats.

Spoelwormen veroorzaken diaree, vermagering en achterblijvende groei, vooral bij jonge honden. Bij een ernstige spoelworminfectie is een pup mager, maar heeft hij een opgezwollen buik. Soms zijn spoelwormen te zien in de ontlasting. Ze lijken dan op al dan niet bewegende ‘spaghetti’.

Spoelwormen zijn niet alleen slecht voor de hond, maar kunnen ook klachten veroorzaken bij mensen. Bij kinderen kan een besmetting met spoelwormen leiden tot een chronische bronchitis.

Lintwormen
De verspreiding van lintwormen gebeurt vooral via vlooien, slakken en muizen. Zij hebben de eitjes van de worm bij zich. Een hond kan deze binnenkrijgen, vooral via vlooien. In het lichaam van de hond ontwikkelt het eitje zich tot een lintworm. Behalve goed ontworming is het dus ook belangrijk om vlooien onder controle te houden en op te letten of uw hond slakken eet of muizen vangt en op die manier besmet raakt.

Lintwormen veroorzaken diarree en slechte conditie. Bij een besmetting zijn soms rond de anus van de hond kleine stukjes van de lintworm te zien. Deze lijken op rijstekorrels.

Ook lintwormen kunnen bij mensen lichamelijke klachten als lever- en hersenproblemen geven. In het kader van de volksgezondheid is het dus belangrijk dat wij onze huisdieren met de juiste middelen ontwormen.


Ontwormen
Een goed middel tegen spoel- en lintwormen is Milbemax van Novartis. Puppies worden in de eerste maanden van hun leven hiermee regelmatig behandeld. Volwassen honden moeten ieder kwartaal worden ontwormd. Raadpleeg uw dierenarts hierover.

Als een hond desondanks besmet raakt, is het belangrijk om hygiene in acht te nemen tijdens de bestrijdingsfase. Dit houdt in: de slaapplaats van de hond regelmatig schoonmaken, de vloer met desinfecterend middel reinigen, eet en drinkwaterbakken schoonmaken en extra vaak schoon drinkwater geven.

Vlooien
Deze parasieten zijn niet alleen verspreider van de lintworm, maar veroorzaken ook veel jeuk. Het daarom belangrijk om deze parasiet regelmatig aan te pakken. Hiervoor kunt u het beste een middel gebruiken dat via de vacht over het hele lijf wordt verspreid. Op die manier bereikt het middel elke vlo, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een vlooienbandje dat vooral de vlooien rondom de nek doodt.

Vlooien zijn niet alleen in het zomerseizoen actief. Met de komst van de centrale verwarming is de temperatuur in huis dusdanig constant dat er altijd een goed klimaat is voor de vlo om te overleven en zich voort te planten. Vlooienpreventie moet dus het hele jaar door.


Teken
Teken komen seizoensgebonden voor. De piek ligt in het late voorjaar en de zomer. Teken kunnen bij het bloedzuigen ziektekiemen naar uw huisdier overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Het risico hierop is vooral groot in het Middellandse zeegebied, maar ook in delen van Oostenrijk. In enkele delen van Nederland zijn ook al door teken overdraagbare ziektes gezien. Als uw huisdier dus regelmatig met teken thuis komt of als u naar de risicogebieden gaat, is het zorg uw dier te beschermen tegen teken. In Nederland kan dit met Frontline® (hond en kat), Prac-tic (hond) of Scalibor® (hond). In het buitenland wordt de Scalibor® aangeraden.

Mocht uw hond of kat ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een teek opgelopen hebben, dan kunt u deze beter direct verwijderen. Verdoof de teek niet! Door het verdoven loost de teek zijn speeksel nog even in de huid en in dit speeksel zitten juist de ziektekiemen. Het verwijderen kunt u het beste doen met behulp van een tekentang of met uw vinger. Dat gaat als volgt: leg de vinger op de teek en maak een draaiende beweging net zolang totdat de teek loslaat. Trek vooral niet aan de teek, want dan loopt het risico dat het mondstuk blijft zitten. Nadat de teek verwijderd is kunt u het steekgaatje schoonmaken met wat alcohol of betadine.

Mijten
Met het blote oog zijn mijten Zeet te zien, zo klein zijn ze. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze verschillende vormen van schurft die redelijk goed te bestrijden zijn. De mijten verraden zich doordat het gastdier vreselijke jeuk krijgt of heeft. Als uw hond zich ernstig gaat krabben, dan is het advies om langs de dierenarts te gaan. Niet behandelen van mijten veroorzaakt veel lijden bij de hond. Drie soorten mijten kunnen voorkomen:

Schurftmijt
Deze graven gangetjes in de opperhuid. Soms vormen deze hele netwerken. Bij het graven drukken ze de huid iets omhoog, zodat bultjes ontstaan. Als deze bultjes samenvloeien, ontstaan grote korsten op de huid.

Haarzakmijt (demodex)
Deze mijt leeft in de haarzakjes en talgklieren en veroorzaakt jeugdschurft. Deze mijt komt waarschijnlijk voor op iedere hond, zonder problemen te veroorzaken. Maar als de afweer tegen deze mijt ontbreekt, veroorzaakt deze ernstige klachten. Het vermoeden is dat een erfelijke fout hiervan de oorzaak is. Daarom is het zaak uw fokker te waarschuwen als uw hond haarzakmijt heeft, zodat hij niet verder fokt met de ouderhonden.

Twee vormen kent deze mijt: de droge vorm; dan zijn er alleen mijten in het spel en de natte vorm, dan zijn er tevens bacterien actief die een etterige afscheiding veroorzaken.

Oormijt
Deze leeft in de gehoorgang en komt voornamelijk bij jonge dieren voor. Deze mijt is erg besmettelijk. Het oorsmeer wordt droog en schilferig en de hond heeft veel jeuk. De mijt veroorzaakt ook een onaangename geur in het oor. Door het schudden met de kop, vindt besmetting van andere honden plaats.

Raadpleeg altijd uw dierenarts bij het vermoeden van mijt of andere parasieten.

ñòàòèñòèêà ïîñåùåíèÿ èíòåðíåò
Manufacturing of sites, forums, selection of domains.