Hondentrimsalon Andrey Shmal
Hondentrimsalon Andrey Shmal
...

Voeding, vacht en overgewicht
In het wild eet een hond een prooi met huid en haar op, inclusief maag en ingewanden met daarin halfverteerd plantaardig materiaal. Hiermee vult de hond zijn vleesmenu aan met de nodige vitaminen en mineralen. Dit vormt ook de basis van de voeding die onze huishond nodig heeft.

Het is niet eenvoudig om zelf een complete voeding voor uw hond samen te stellen. Kant en klare voeding is daarom een goed alternatief. Als deze van goede kwaliteit is, dan is deze voeding uitgebalanceerd en bevat alle voedingsstoffen en vitaminen in de juiste verhouding. Toevoegingen zijn dan ook overbodig. Wel is het belangrijk de juiste hoeveelheden aan te houden. Raadpleeg daarvoor de verpakking.

Geef de voeding bij voorkeur twee keer per dag samen met vers drinkwater. Vooral bij droog voer heeft een hond veel behoefte aan drinken. Geef de hond voldoende tijd om het voedsel te verteren. Laat hem dus voor het eten uit, en niet direct na het eten. Lichaamsbeweging direct na het eten kan een dodelijke maagkanteling veroorzaken.

Tussendoortjes
Verwen uw hond niet met stukjes worst of kaas, die te zout zijn, maar met speciaal voor honden ontwikkelde tussendoortjes. Zoals: koeienhuid, gerookte of gekookte varkensoren, lamsoren, bullepezen en pensstaafjes. Ook een paar lepels yoghurt of kwart zijn lekker en nuttig (kalk) voor de hond.

Druiven en de meeste pitten in fruit zijn giftig voor de hond.

Eten weigeren
Als dit voorkomt, is het meestal de schuld van de baas. Als honden eten weigeren, komt dit meestal door het aanbieden van gevarieerd voedsel, door snel van voer te veranderen of door iets lekkers door het eten te mengen. Uw hond krijgt dan door dat als hij lang genoeg wacht, vanzelf iets krijgt dat hij lekker vindt. Maar eten weigeren kan natuurlijk ook een medische oorzaak hebben, zoals een ontsteking in de mond.

Vacht
Een gezonde vacht weerspiegelt de gezondheid van de hond. Een mooie en glanzende vacht laat zien dat de hond gezond is en op de juiste manier wordt gevoed en verzorgd. Voor een optimale vachtverzorging is het nodig de hond regelmatig te borstelen of kammen en te controleren op ongedierte. Het is belangrijk om pups van jongs af aan te wennen aan een borstel- en kambeurt!

Vacht en voeding
Van invloed op de kwaliteit van de vacht zijn de aanwezigheid van de juiste hoeveelheid in de voeding van vetzuren, eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Ook overgewicht kan leiden tot vachtproblemen.

Vetzuren
Gebrek aan essentiele vetzuren veroorzaakt onder andere een droge en dorre vhiht, schilfering en een verdikte huid, kaalheid en jeuk. Essentiele vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken, dus worden aan voeding toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn linolzuur, linoleenzuur en arachidonzuur. Een tekort aan vetzuren komt weinig voor, maar als het voorkomt zijn de belangrijkste oorzaken: slecht geconserveerd voer waardoor de vetten oxideren, het verstrekken van zelf bereid voer dat onvolledig is of ziekten waarbij de vetstofwisseling verstoord is (darm- alvlees en leverziekten).

Huidproblemen doen zich pas voor als een hond maandenlang voer krijgt met een te laag gehalte aan essentiele vetzuren.

Eiwit
Een tekort aan eiwit leidt tot vacht- en huidproblemen zoals: overmatige verhoorning, overmatige pigmentvorming in de opperhuid, ontkleuring van de haren, plaatselijke kaalheid, dun, droog en bros haar dat makkelijk breekt en langzaam groeit. Bij een jonge, opgroeiende hond met hoge eiwitbehoefte, vallen deze afwijkingen het meest op.

Het meeste in de winkel verkrijgbare voer bevat voldoende eiwit, zodat deze problemen niet vaak optreden. Als er toch een eiwittekort ontstaat, kan dit aangevuld worden door speciaal voer met 25% eiwitgehalte in de droge stof, mits het eiwittekort geen medische oorzaak heeft.

Vitaminen en mineralen
Van de vitaminen en mineralen zijn vitamine A en zink van belang voor de kwaliteit van de vacht.

De behoefte aan al deze voedingsstoffen kan wisselen al naar gelang de toestand of levensfase van een hond. Een zwangere teef of jonge pup, heeft andere behoeften dan een oude hond.

Overgewicht
Recent onderzoek laat zien dat ongeveer 45% van de honden en 35% van de katten te zwaar is. De meest praktische manier om overgewicht vast te stellen is door het vet op de ribben te voelen. Van overgewicht is sprake wanneer de ribben moeilijk voelbaar zijn met de vlakke hand omdat ze bedekt zijn met te veel vetweefsel. Sommige dieren kunnen overgewicht ontwikkelen door lichamelijke afwijkingen zoals schildklier- en hormoonproblemen, of door medicijngebruik. Maar deze oorzaken zijn zeldzaam. Uw hond of kat wordt bijna altijd te dik door te veel eten, meestal in combinatie met te weinig lichaamsbeweging.

Risico’s van overgewicht
Te dikke dieren leven meestal korter en zijn vaak minder gezond, minder actief en voelen zich minder prettig dan dieren met een normaal gewicht. Overgewicht kan namelijk leiden tot de volgende problemen:

-bewegingsproblemen, o.a. door gewrichtsontstekingen, heupdysplasie (HD);
-problemen met de rug of wervels en beschadiging van de gewrichtsbanden;
-verminderd uithoudingsvermogen;
-leveraandoeningen;
-suikerziekte (diabetes mellitus);
-grotere risico’s bij operatie en narcose;
-sneller last hebben van de warmte;
-slechte huid- en vachtconditie;
-verminderde weerstand tegen infecties;
-hart- en ademhalingsproblemen;

Energiebalans
Elk dier heeft energie (calorieen) nodig voor beweging, groei, het op peil houden van de lichaamstemperatuur en verschillende andere lichaamsfuncties. Deze energie wordt vooral geleverd door de vetten, koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten uit de voeding. De opname en het verbruik van deze energie moeten met elkaar in balans zijn. De hond/kat moet dus net zoveel energie opnemen als het lichaam nodig heeft. Eet het dier te weinig (en beweegt het veel), dan zal het afvallen. Eet het dier te veel (en beweegt te weinig), dan wordt het teveel aan energie omgezet in vetweefsel en wordt hij zwaarder.

Oorzaken van overgewicht
Meestal is overvoeding de oorzaak van overgewicht. Dit kan ontstaan door:

-te veel eten: door gulzigheid, uit verveling of simpelweg doordat het dier te veel voer krijgt;
-te veel tussendoortjes: hierdoor kan de totale energieopname te hoog worden. Het versterkt bovendien de neiging van uw hond of kat om te bedelen;
-te weinig beweging: als een dier weinig beweegt, heeft het lichaam minder energie nodig. De hoeveelheid voer moet dan ook worden verminderd. Meestal gebeurt dit niet, waardoor het dier dikker wordt;
-na castratie of sterilisatie kan uw dier minder actief worden en dus minder energie nodig hebben. Ook kan de verandering in de hormoonhuishouding ervoor zorgen dat uw dier sneller dik wordt wanneer de hoeveelheid voeding en tussendoortjes niet wordt aangepast;
-te veel voer geven aan puppies: veel hondeneigenaren denken dat puppies veel voer nodig hebben om goed te kunnen groeien. Natuurlijk hebben puppies meer energie nodig dan volwassen honden, maar hiermee wordt voldoende rekening gehouden in speciale puppyvoeding. Het is belangrijk dat u zich aan de richtlijnen op de verpakking houdt en uw pup niet te veel voer geeft. Hiermee voorkomt u niet alleen dat de pup te snel groeit en te dik wordt, maar ook overgewicht op latere leeftijd.



                                                   Voeding en vacht
ñòàòèñòèêà ïîñåùåíèÿ èíòåðíåò
Manufacturing of sites, forums, selection of domains.